Kırmızı et zamma doymuyor: ‘Etin kilosu artacak diye birbirine mesaj atıyorlar’

Posted by

Bir buçuk ay önce 220 liraya kadar gerileyen karkas etin kilogramı, yeniden artış göstererek ortalama 250 lirayı aştı. Son bir haftada özellikle kuzu etindeki 15 liralık fiyat artışı dikkat çekiyor.

Dünya Gazetesi’ndeki habere göre kuzu karkas ete gelen zamlarla kalitesine göre ortalama fiyatın 245 lira ile 259 liraya yükseldiğini kaydeden İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, eylül ayının başında serbest piyasada kuzu karkas etin kilogram fiyatının 215 lira ile 225 lira arasında yer aldığını bildirdi.

Ete son bir ay içinde 35 lira zam geldiğini ifade eden Tüfekçi, “Bugün kasaplarda kuzu kıymanın kilosu kalitesine göre 560 lira ile 620 lira arasında değişiyor. Çanakkale tarafında kesim yapılan hayvanların eti yüzde 25 daha pahalı. Dana kıymanın kilosu da 420 lira ile 460 lira arasında değişiyor. Kuşbaşı da 430 ile 480 lira arasında bulunuyor’’ açıklamasında bulundu.

BİR HAFTADA 15 LİRA ZAM GELDİ

Pazar günü yapılan kesimlerde dana ve kuzu karkas ete 5 lira daha zam geldiğini aktaran Tüfekçi, şu anda dana karkas etin fiyatı 240 lira ile 258 lira arasında değiştiğini söyledi.

Geçen hafta içinde de ete 10 lira zam geldiğini bildiren Tüfekçi, son 1 haftada etin 15 lira zamlandığını belirtti.

“ETİN KİLOSU 300 LİRA OLACAK DİYE BİRBİRİNE MESAJ ATIYORLAR”

Etin bir buçuk ay önce 220 liraya kadar gerilediğini ve sonra yeniden tırmanışa geçtiğine dikkat çeken Tüfekçi, “Şu an besiciler sosyal medyada kendi aralarında ‘Dananızı kesmeyin, karkas etin kilosunun daha da yükselecek’ diye konuşuyorlar. Etin kilosu 300 lira olacak diye birbirine mesaj atıyorlar ve hayvanlarını kesmemelerini ifade ediyorlar. Bundan dolayı mal almayan tüccarlar da zorlanıyor’’ değerlendirmesini yaptı. Fiyatların böyle devam edeceğini dile getiren Tüfekçi, hayvanların şu anda daha yani ahıra girdiğini belirtti. Tüfekçi, bunun yanında besi ve yem fiyatların arttığını ifade etti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir