Üniversite mezunu işsizlik oranı raporlarla gizlendi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 189 sayfalık Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu (2023) yayınladı. YÖK Başkanı Erol Özvar, “Yükseköğretim kurumları bilginin üretimi, yayılması, aktarılmasında hayati bir öneme sahip. Üniversitelerin, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun yönetilmesi kritik önemde” diye önsöz yazıp, mezuniyet sonrası istihdamın öne çıktığına dikkat çekti.

RAPORLAR ÇELİŞTİ

Özvar’ın üniversite mezuniyeti sonrası istihdama dikkat çektiği; YÖK 2023 Raporu ile TÜİK 2023 Raporu’nu karşılaştırdık. Üniversite mezunlarının işe başlama süresinde iki rapor arasındaki veriler yüzde 100 çelişiyor. YÖK, Türkiye’de 208 üniversite olduğunu belirtse de, üniversite mezunu istihdamında 172 üniversite verilerini raporladı.

6 AYDA İŞ VAR MI?

YÖK raporunda bu yolla, üniversite mezunlarının ortalama iş bulması süresi 6.4 ay çıktı. TÜİK İstihdam Göstergeleri 2023 Raporu verilerinde ise lisans mezunlarının ortalama iş bulma süresi 13.9 ay iken, ön lisans mezunlarının ortalama iş bulma süresi 15.3 ay görünüyor.

PROJE FABRiKASI: İTÜ

Öğrencilerinin ürettiği endüstriyel ve sektörel proje sayında Gazi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesi ilk 3’e girdi. En çok proje yürütülen 5 üniversite Gazi, İTÜ, Süleyman Demirel, YTÜ, Dokuz Eylül oldu.

İŞVEREN, 17 ÜNİVERSİTE MEZUNUNDAN MEMNUN

YÖK, iş dünyasının mezun yeterlilikleri memnuniyet oranını incelendi. İş dünyasının memnuniyet oranı ortalaması yüzde 78 çıksa da, işverenin yüzde 90’ın üzerinde memnuniyet bildirdiği üniversite sayısı 17’de kaldı.

İŞ BULMA SÜRESİNDE VAKIFLAR ÖNE GEÇTİ

Mezunları iş bulma süresinde; Doğuş, Nuh Naci Yazgan ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi ortalamayı geçti. Öğrencileri en kısa sürede istihdama katılan ilk 5 üniversite: Boğaziçi, İTÜ, SANKO, Bezm-i Âlem ile Gebze Teknik.

KİTAPSIZ ÜNİVERSİTELER

Türkiye’de öğrenci başına kitap sayısı 10’u geçen üniversite sayısı; 16’sı devlet, 17’si vakıf, 33 oldu. Üniversitelerde öğrenci başına ortalama 5.2 kitap düşüyor. Vakıf üniversitelerinde kitap oranı ortalama 6, devlet üniversitelerinde 4.7 çıktı.

İŞ DÜNYASININ MEZUNLARIN YETERLİLİKLERİNE İLİŞKİN MEMNUNİYET ORANI ORTALAMASI

Eğitim Uzmanı Alaaddin Dinçer:


Üniversiteler arası nitelik makası açıldı

“Türkiye’de son 5 yılda 20’si devlet, 31 yeni üniversite kuruldu. Ülkede 208 üniversite olsa da, yükseköğretim 50 üniversite etrafında dönüyor. ARGE için bütçesinden yüzde 15 pay ayıran üniversite sayısı 47’de kalırken, 81 üniversite araştırma için yüzde 1 bile pay ayırmıyor. İş dünyasının, 135 üniversite mezununa dair memnuniyet oranı yüzde 50’den düşük. İşverenlerin yüzde 90 ve üzeri memnun olduğu üniversite sayısı 17’de kaldı. 41 üniversite 1 doktora mezunu bile veremedi. Üniversitelerin karnesi olan YÖK raporu, üniversiteler arası nitelik makasının açıldığını kanıtlıyor.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir